SUPERVISIE

ontwikkelen van intermenselijke kwaliteiten
In de supervisie wordt gewerkt aan het verder ontwikkelen van alle zogenaamde intermenselijke kwaliteiten zoals communiceren, samenwerken, werkrelaties vormgeven, feedback geven, verantwoordelijkheid nemen en laten nemen, conflictbeheersing, ethisch handelen, samenwerking, procesvoering.

voor mensgerichte beroepen
Dit maakt supervisie een zeer geschikte begeleidingsvorm voor alle professionals met een mensgericht beroep - zoals coaches, therapeuten, artsen, medische professionals, docenten, intern begeleiders, adviseurs - of een dienstverlenend beroep - service- en (maatschappelijke) dienstverlening.

leiderschapsontwikkeling
De focus van supervisie bestrijkt feitelijk het hele scala van kwaliteiten die verwacht worden van mensen met een leidinggevende positie: bewustzijn op eigen handelen en communiceren, zelfreflectie, ontwikkelen van inter-menselijke vaardigheden, organiseren van verantwoordelijkheden, vormgeven van kwalitatieve werkrelaties.

meer informatie?
Onderaan deze pagina vind je antwoorden op verschillende veelgestelde vragen, waaronder duur, investering, etc.





Supervisie is in weze professionalisering n.a.v. concrete praktijk-ervaringen. Kenmerkend voor supervisie als begeleidingsvorm is dat de klant (de supervisant) concrete werk-/praktijk-ervaringen inbrengt. Dit kan gaan om ervaringen of incidenten met klanten, clienten, patienten. Maar ook om dingen die zich voordoen in het samenwerken met collega’s of het leidinggeven aan een team of afdeling.   

De focus van supervisie bestrijkt feitelijk het hele scala van kwaliteiten die verwacht worden van mensen met een leidinggevende positie: bewustzijn op eigen handelen en communiceren, zelfreflectie, ontwikkelen van inter-menselijke vaardigheden, organiseren van verantwoordelijkheden, vormgeven van kwalitatieve werkrelaties.

Ik ben sinds begin 2024 geaccrediteerd als supervisor (ESIA) door Nobco / EMCC, de beroepsorganisatie van coaches.

GEACCREDITEERD SUPERVISOR

Margreet was een zeer competente coach die niet in mijn verhalen trapte en me daadwerkelijk naar de onderliggende thema’s wist te brengen. Haar vermogen om de kern van mijn problemen te doorgronden was opmerkelijk en essentieel voor mijn groei en genezing.

cliënt in coaching

Dankzij Margreet heb ik geleerd om meer in overeenstemming te leven met mijn authentieke zelf en om te streven naar wat echt betekenisvol is voor mij. Haar begeleiding was een waardevol geschenk op mijn reis van zelfontdekking en persoonlijke groei.

cliënt in coaching

Margreet, ik wilde je even mailen omdat ik aan je moest denken. Het conflict met X is inmiddels 2 jaar geleden. Wat was dat een heftig en emotioneel proces. Maar ik ben zo blij dat zowel ik als X toen hebben volgehouden. De kou is nog altijd uit de lucht en ik heb er zo veel van geleerd. Vandaag weer management-overleg gehad en ik realiseerde me dat ik veel volwassener heb leren communiceren."

cliënt in conflictcoaching

Als supervisor werk ik nauw samen met verschillende collega’s waar ik veel respect voor heb:

Anne Weiland www.anneweiland.com

Sari van Poelje www.intact.com

Wij hebben alle drie de status van zowel master practitioner (EIA) en geaccrediteerd supervisor (ESIA). Wij werken voor supervisie samen vanuit de maatschap www.supervisiesuite.com.

Wat wordt er van mij als supervisant verwacht?

Het is belangrijk dat de supervisant komt met ervaringen uit de praktijk waarbij hen zelf betrokken is. We werken dan samen uit wat het eigen aandeel is van de supervisant en welke mogelijkheden er zijn om hier anders of beter mee om te gaan. Vaak kunnen we op die manier identificeren op welke punten de supervisant zich kan doorontwikkelen. Het einddoel is dat de supervisant op een hoger niveau gaan functioneren, op een manier waar de supervisant zich zelf goed bij voelt, maar die tevens kwaliteit toevoegt aan de (werk-)relaties waar hij deel van uitmaakt.

We zoeken dus niet alleen naar een “oplossing” voor de ingebrachte casuïstiek, maar we zijn gericht op het duurzaam op een hoger niveau functioneren. 

Wat kan ik als supervisant van jou als supervisor verwachten?

Van mij als supervisor mag je verwachten dat:
  • al onze gesprekken vertrouwelijk zijn
  • ik je uitdaag en ondersteun om antwoorden en benaderingen te vinden die passen bij wie jij bent 
  • ik me ervan bewust ben dat de manier waarop jij jouw werk doet ook raakt aan de belangen van anderen
  • ik erop gericht ben dat jij duurzaam op een hoger niveau wil functioneren
  • ik zeer ervaren ben in het bijdragen aan de professionalisering van anderen
  • ik gericht ben op jouw welzijn binnen jouw werk en op het welzijn van degenen die van jou afhankelijk zijn
  • ik oog heb voor de ethisch aspecten van jouw handelen 

Hoe ziet het supervisie proces eruit?

We zien elkaar ongeveer 10 keer gedurende een uur (live of via Zoom), met tussenpozen van 3-4 weken. In de tussenliggende perioden werk je de uitkomsten van de sessies uit en beschrijf je jouw ervaringen met het toepassen van wat je hebt geleerd.  

Kan ik ook supervisie krijgen in een groep?

Supervisie kan ook groepsgewijs plaatsvinden in een groep van 4-6 personen. Dit kan een goede werkvorm zijn voor teams, die aan het niveau van hun functioneren willen werken, en voor professionals die min of meer op hetzelfde niveau functioneren (trainee’s, jonge leidinggevenden, docenten, intern begeleiders, coaches in een accreditatie-proces).

Wat is het verschil tussen coaching en supervisie?

Coaching is gericht op jou als mens in je persoonlijke of professionele context. Het gaat om persoonlijke ontwikkeling, zelfinzicht en het versterken van je eigen veerkracht en handelingsruimte. Samen onderzoeken we welke patronen je in de weg zitten, waar je naar verlangt en hoe je daar stap voor stap naartoe kunt bewegen.

Supervisie is specifiek bedoeld om je professioneel handelen te verdiepen. Een supervisor begeleidt je bij het verhelderen van professionele dilemma’s, het onderzoeken van je beweegredenen en het vergroten van je reflectievermogen. Het gaat vaak om casuïstiek of interactie in de werkcontext: waar liep je tegenaan, wat deed je, en welke nieuwe inzichten wil je integreren?

Heb je vragen of wil je samen kijken wat het beste past bij jouw situatie? Stuur me gerust een bericht, ik denk graag met je mee.

Wat is de investering van een supervisie traject?

Dat hangt af van jouw vraag en wat daarin nodig is. Soms is een kort traject voldoende, soms vraagt het om wat meer tijd en verdieping. Neem gerust contact op, dan kijken we samen wat past bij jouw situatie.