Conflicten tussen mensen of tussen groepen mensen zijn net zo natuurlijk als ze onaangenaam zijn.
Conflicten kunnen zinvol zijn als beide partijen na afloop opgelucht zijn dat ze hun grieven hebben kunnen luchten om vervolgens weer uit te reiken naar de ander. Soms leidt een conflict tot een blijvende verwijdering tussen partijen.
Maar binnen organisaties is dat laatste buitengewoon in-effectief. Interne processen stokken of worden negatief beïnvloed door een niet uitgewerkt conflict.
Ik ben sinds begin 2024 tevens geaccrediteerd als supervisor (ESIA)
Ik werk sinds 2003 als professioneel coach vanuit een eigen praktijk
Ik ben sinds 2008 lid van Nobco/EMCC (nummer 3013)
Ik ben door Nobco/EMCC geaccrediteerd als master practitioner coach (EIA)
Ik werk als assessor (EIA & EQA) voor Nobco/EMCC
Ik ben directeur van opleidingsinstituut Coaching Academy International
Margreet, ik wilde je even mailen omdat ik aan je moest denken. Het conflict met X is inmiddels 2 jaar geleden. Wat was dat een heftig en emotioneel proces. Maar ik ben zo blij dat zowel ik als X toen hebben volgehouden. De kou is nog altijd uit de lucht en ik heb er zo veel van geleerd. Vandaag weer management-overleg gehad en ik realiseerde me dat ik veel volwassener heb leren communiceren."
cliënt in conflictcoaching
“Ik ging snel na het overlijden van mijn puberzoon weer aan de slag. Ik wilde mijn verantwoordelijkheden nemen. Maar na een paar maanden viel het me steeds zwaarder om weer naar het werk te rijden. Met Margreet lukte het me om een balans te vinden tussen aandacht voor mijn medewerkers, aandacht voor de relatie met mijn vrouw en aandacht voor mijn eigen verdriet te vinden.”
cliënt in rouw- en verliesbegeleiding
Wanneer is conflictcoaching een passende interventie?
Conflictcoaching is passend als er sprake is van spanningen of een openlijk conflict tussen twee of meer mensen, en als alle betrokkenen bereid zijn om begeleiding te ontvangen. Zeker binnen organisaties kan het helpend zijn om stroeve samenwerkingen of vastgelopen communicatie weer in beweging te brengen.
Wat is conflictcoaching precies?
Conflictcoaching is een begeleidingsvorm waarbij niet alleen het conflict zelf centraal staat, maar vooral ook het proces eromheen. Hoe communiceren mensen met elkaar? Welke overtuigingen, emoties of patronen spelen een rol? En hoe kunnen zij – individueel én samen – leren om anders in gesprek te zijn?
Wat is het verschil tussen conflictcoaching en mediation?
Mediation is meestal gericht op het komen tot een oplossing of overeenkomst. Bij conflictcoaching ligt de nadruk op inzicht, communicatie en persoonlijke ontwikkeling binnen het conflict. De uitkomst is niet per se een akkoord, maar wel groei in het contact en beter begrip van jezelf en de ander.
Is conflictcoaching alleen geschikt voor werkgerelateerde situaties?
Nee. Hoewel veel trajecten plaatsvinden binnen organisaties, is conflictcoaching ook mogelijk in andere contexten – bijvoorbeeld binnen teams, samenwerkingsverbanden of langdurige relaties waarin het contact is vastgelopen.
Wat kan ik verwachten van het traject conflictcoaching?
Het traject bestaat uit een combinatie van individuele en gezamenlijke gesprekken. We starten met een intake, maken duidelijke afspraken over vertrouwelijkheid en betrokkenheid van derden, en stemmen de aanpak af op het conflict en de mensen die erbij betrokken zijn.
Hoe lang duurt conflictcoaching gemiddeld?
Dat hangt af van de aard en intensiteit van het conflict. Soms zijn een paar gesprekken voldoende, soms vraagt het om meer tijd. We stemmen dit zorgvuldig met elkaar af aan de start van het traject.
Wat als één van de partijen niet mee wil doen?
Wederzijdse bereidheid is essentieel. Conflictcoaching werkt alleen als alle betrokkenen openstaan voor reflectie en bereid zijn om deel te nemen. Als dat (nog) niet het geval is, kan een individueel gesprek een eerste stap zijn.
Wordt de leidinggevende ook betrokken bij het traject?
Dat kan, als alle betrokkenen zich daar veilig bij voelen en duidelijke afspraken zijn gemaakt. Soms is het helpend als een leidinggevende meedenkt of meedoet, maar alleen als dit ten dienste staat van het proces en het vertrouwen van de partijen niet schaadt.
Wat kan ik van jou verwachten als conflictcoach?
Je kunt rekenen op een zorgvuldige, betrokken begeleider die de ruimte bewaakt, scherp luistert en zich richt op wat er gezegd én niet gezegd wordt. Iemand die helpt om het gesprek te voeren dat gevoerd moet worden – in een tempo dat past.
Is conflictcoaching ook geschikt voor teams?
Ja, dat kan – mits het gaat om een helder af te bakenen conflict binnen het team, en de betrokkenen zich bewust zijn van hun rol daarin. Voor bredere teamvraagstukken bied ik andere vormen van begeleiding. We kijken samen wat passend is.
Wat kost conflictcoaching?
De investering hangt af van de duur en vorm van het traject. Ik maak altijd een voorstel op maat. Wil je daar meer over weten? Neem dan gerust contact op, dan bespreken we wat mogelijk is.
In organisaties wordt conflictcoaching vaak vergoed vanuit het ontwikkel-, vitaliteits- of teambudget. Het is goed om hierover intern navraag te doen. Als je wilt, denk ik graag even met je mee.
Is alles wat we bespreken vertrouwelijk?
Ja. Partijen verbinden zich op voorhand tot vertrouwelijkheid over de inhoud van de gesprekken. Dat is een belangrijke voorwaarde om open en eerlijk met elkaar in gesprek te kunnen zijn.